DanubiSoft

Van megoldás a kiszolgáltatott helyzetre

A 2022-es év a nagy várakozások ellenére még mindig nem hozta el azt a nyugalmat, amit már évek óta szeretnénk visszakapni. Az a kiszámíthatóság, hogy legalább sejteni lehet, mi történik majd holnap vagy holnapután. Ilyenben sajnos már igen régen volt részünk.

Az ígéretesnek tűnő kezdés után, azaz, hogy végre enyhült a COVID gazdaságra és társadalomra gyakorolt nem igazán pozitív hatása, mert az új variánsok már kevésbé okoztak súlyos lefolyású megbetegedést, így mindenki reménykedni kezdett, hogy visszatérhetünk a korábbihoz hasonló életünkhöz. Megteltek újra az irodaházak, a szórakozóhelyek, lehetett újra koncertre menni…

Aztán a bíztató kezdés után hamar érkezett a következő pofon, ami azóta még komolyabb válsággá kezd fejlődni, mint amit a COVID mizéria okozott az elmúlt 2 és fél – 3 évben, ugyanis a szomszédunkban dúló háború és a nyomában járó intézkedések a válság szélére sodorták az egész európai gazdaságot, benne hazánkét is.

Az elszabaduló energiaárak és a még nehezebbé váló alapanyagbeszerzés konkrét szektorokat, iparágakat döngöl a földbe. A feldolgozóipar más szektorokkal együtt már a COVID alatt is komoly megpróbáltatásokon ment keresztül, és most az előre leszerződött árak miatt, sokan kénytelenek veszteségek árán is teljesíteni a rendeléseiket. Az alapanyagok ára sok esetben duplájára vagy akár háromszorosára emelkedett, de ezeket a különbségeket a saját áraiban nem tudja érvényesíteni.

Sajnos a saját partnereink között is van példa arra, hogy néhány hónap leforgása alatt teljesen elkopott a megszokott rendelésmennyiség, így már több műszakot is be kell zárni. A másik jellemző példa, hogy az alapanyagok beszerzését csak olyan áron tudja lebonyolítani a partner, hogy emiatt a vállalkozás likviditása kerül veszélybe.

A 21. században, amikor már rendkívül fejlett technológiák állnak rendelkezésre érdemes a fejlődés útjára lépni és a modern technológiák előnyeit kihasználni, mert ezzel jelentősen lehet csökkenteni a kitettséget a piac és a gazdasági környezet egyes hatásaitól.

A nagy kérdés viszont az, hogy mikor van az ideális időpont egy-egy fejlesztés megvalósítására. Valószínűleg ha csak a pénzügyi, azaz a beruházási oldalát nézzük akkor soha, mert minden fejlesztés komoly összegekbe kerül, jelentős beruházást igényel. Ha azonban a döntés megalapozott és valóban fejlesztési céllal történik, akkor ezek a beruházások igen jó eséllyel termőre fordulnak és kitermelik a bekerülési értéküket, azaz megtérülnek.

Ilyen beruházások/befektetések lehetnek pl:

  • Napelem rendszer (saját erőmű) építése.
  • Géppark fejlesztése, bővítése (régi és elavult gépek cseréje, korszerűsítése, újabb gépek beszerzése, mellyel bővíthető a tevékenységi kör
  • Humán erőforrás fejlesztése (hazánkban még viszonylag alacsony a gyártó üzemek robotizáltsága, így az emberi tényező a legtöbb helyen a tevékenység alapja. A megfelelően felkészült és oktatott munkaerő az egyik legfontosabb termelési erőforrás, mégis viszonylag kevesen fordítanak hangsúlyt a fejlesztésére).
  • Robotizálás: Olyan helyeken, ahol nagy precizitás szükséges és nehéz emberi erőforrással megoldani a tevékenységet, ott kitűnő befektetés lehet a robotizálás is
  • Irányítási rendszer (Vállalat és termelésirányítási szoftverek) bevezetése: ERP fejlesztő cégként természetesen hiszünk abban, hogy egy megfelelően kiválasztott szoftveres megoldás, hasonlóan egy esztergához, termelőeszköz tud lenni és nagyban hozzá tud járulni egy adott vállalkozás sikerességéhez. (Amennyiben bővebben olvasna egy termelésirányítási rendszer megtérülésének lehetséges formáiról, akkor az alábbi cikkünkben ezt meg tudja tenni.)

Mivel az év második felében sok meglévő és leendő partner jelezte számunkra, hogy szeretne fejlődni, szeretne fejleszteni és ezzel egy kicsit csökkenteni a kiszolgáltatottságát a piac aktuális folyamataitól, de jelen helyzetben nem szeretne komolyabb pénzügyi terhet magára venni, ezért kialakítottunk egy olyan finanszírozási megoldást, ami lehetővé teszi a fejlődni vágyó cégek számára a termelésirányítási és gyártástervező rendszerünk bevezetését minimális anyagi forrásból.

Amennyiben Ön is fejleszteni szeretne, de nem akar nagy beruházásba bonyolódni jelen helyzetben, akkor a részletekkel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal.