DanubiSoft

Gyártástervezés az adatok oldaláról: aktualizálás és optimalizálás

Mitől jó egy gyártásterv? Hogyan tartsuk aktuálisan és optimálisan a gyártástervünket?

Korábbi bejegyzésünkben (amit itt lehet elérni) körbejártuk az informatikai rendszerrel támogatott gyártástervezés lehetőségeit és korlátait, kimondottan az adatok oldaláról. Ahogy azt láthattuk, sokféle megközelítés létezik erre az egyébként, matematikailag is a legnehezebb problémák csoportjába sorolt feladat megoldására.

Aktuális cikkünkben arra fogunk fókuszálni, hogy kicsit alaposabban megvizsgáljuk a jó gyártástervet, azt, hogy mitől lesz optimális és hogyan marad aktuális, vagyis naprakész a gyártási program. Az áttekintés továbbra is az adatokra helyezi a fő hangsúlyt.

Mitől jó a gyártásterv? A jó gyártásterv jellemzői…

Annak ellenére, hogy erre a kérdésre sok jó válasz létezik (akár technikai/műszaki, akár filozófiai oldalról nézzük), azért még egy avatatlan ember is viszonylag egyszerűen tudhat adni egy korrekt választ. A szakemberek, akikkel a munkánk során találkozunk, általában ilyeneket szoktak mondani:

 • Megvalósítható,
 • Költséghatékony,
 • Kevés az átállás,
 • Magas a gépkihasználtság,
 • Minden rendelés határidőre vagy korábban elkészül,
 • Nagyjából egységes terheléssel működik az üzem, nincsenek nagy kilengések,

Azonban, ha kicsit mélyebbre megyünk a témában, akkor teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon az adott cégen belül egységes-e a jó gyártásterv megítélése???

Természetesen nem, mert a terv jósága döntően függ az adott terület egyéni szempontjaitól.

Rövid példa:

 • Az értékesítés mindent holnapra szeretne, mert akkor tudja legjobban, leggyorsabban kiszolgálni a vevőt.
 • A beszerzés mindent a legkésőbbre szeretne, mert akkor tud jobb rendeléseket, jobb árakat kialkudni
 • A gyártástervező is hosszabb időre szeretne előre látni, mert akkor több lehetősége van az optimalizálásra.
 • A tulajdonos pedig minden esetben a legolcsóbban szeretne gyártani (jobb helyeken a minőség kerül az első helyre), de a profit maximalizálása mindenképp fontos cél stb.

 

Tehát már ebből is látszik az, hogy a jó gyártásterv bizony erőteljesen relatív lehet, ezért a legtöbb helyen szokás legalább heti szinten termelési értekezleteket tartani, ahol mindenki képviseli a saját területének egyedi érdekeit. Ennek eredményeképpen tud összeállni egy olyan kompromisszumos terv, amit meg kellene valósítani az elkövetkező időben.

Gyártástervezési kihívások a változó piaci környezetben

Ha az igazán jó tervet keressük, akkor további nehézséget okoz a piac által gyakorolt torzító hatások összessége, melyek befolyással vannak a vállalatok döntéshozatalára, ami természetesen minden területen érvényesül, így a gyártástervezésben is.

Ilyen hatások lehetnek például:

 • Konkurenciaharc, mivel a gazdaság minden területén hatalmas verseny van az ügyfelekért, ezért a konkurencia egy olyan külső tényező, amit figyelembe kell venni a gyártástervezésben is.
 • Egy egyszerű szezonhatás. Szezonon kívül teljesen más hangsúlyok vannak jelen a tervezésben, mint szezonban.
 • Ellátási nehézségek, alapanyagok árának drasztikus emelkedése, vagy konkrét beszerzési nehézségek
 • Egyéb nem várt gazdasági, politikai események hatásai (tilalmak, korlátozások, hatósági árak, háború stb.)
 • Energiaárak drasztikus emelkedése.
 • Egyéb

Elvárható-e egy gyártástervező rendszertől, hogy ennyire mélyen és rugalmasan lehessen paraméterezni azt a környezetet, amiben az ütemterv készülni fog?

A POEM APS rendszer nagy előnye, hogy egy dinamikusan konfigurálható megoldás, így az algoritmus döntési mechanizmusa mindig a valós és a gyorsan változó körülményekhez igazítható. A rendszer képes egyensúlyt teremteni az egymásnak ellentmondó feltételek között, így a tervezésünket mindig az aktuális időszak prioritásához tudjuk alakítani.

Annak köszönhetően, hogy a rendszer döntéshozatala paraméterezhető, lényegesen csökkenthető a vállalkozás kiszolgáltatottsága és jelentősen növelhető a versenyképessége. A szimulációs lehetőségek pedig biztosítják a megalapozott, akár stratégiai döntések előkészítését.

Hogyan tartható aktuálisan a gyártási tervünk? Miért fontos a terv aktuálisan tartása?

Minden gyártástervező rémálma, amikor a nagy üggyel-bajjal összeállított gyártásunk nem a tervek szerint halad, így a kialakított ütemezés aktualitását veszíti és újra és újra el kell végezni a tervezést és optimalizálást.

Mi az oka a gyártási terv elavulásának?

Ez a jelenség a terv és a valóság közötti kapcsolat hiányából következik. Vagyis, ha nincsen biztosítva a gyártástervezés számára az üzemből visszaérkező tényadatok elérése, akkor a terv és a valóság el fog csúszni egymástól.

A csúszás oka lehet például:

 • Rosszul meghatározott technológiai idők (ciklus és normaidők, átállási idők stb.)
 • Nem várt események bekövetkezése (gép-, szerszám- és anyaghiba)
 • Emberek kiesése (betegség, szabadság)
 • Prioritások változása (SOS rendelés a VIP vevőtől stb.)
 • Egyéb

Ezek az információk mind-mind hatással vannak a gyártás lefolyására és minél később kerülnek visszacsatolásra, annál nagyobb lesz a különbség a gyártásterv és a valóság között. Ilyenkor már az is elfordulhat, hogy nem lesz elegendő egy egyszerű aktualizálás, hanem szükségessé válik egy komplett újratervezés a nagy csúszások miatt.

A terv elavulása a minél pontosabb adatgyűjtéssel védhető ki, melyre napjainkban már egészen kiváló megoldások léteznek integráltan a MES rendszerek részeként is és akár önállóan is. Az adatgyűjtési témakör önmagában is megérdemel egy komplett bejegyzést a későbbiek folyamán.

Azonban az igazán jól működő gyártás véleményünk szerint csak a két terület (a gyártástervezés és az adatgyűjtés) együttes használatával érhető el, mert a gyártástervezés önmagában csak egy fél megoldás. Egy ilyen rendszer igazi erejét a felhasználó számára az adja, hogy a szoftver együtt létezik a cégben lezajló dinamizmusokkal, és azokra képes valós időben reagálni.

Hogyan marad optimális egy gyártásterv?

Abban, hogy a terv hogyan tudhat optimális maradni, talán nincsen nagy meglepetés, ha azt mondom ez nagyban összefügg az adatgyűjtéssel, mert az információ, hogy szükség van újratervezésre, az csak a tényadatok visszaírásával tud bekerülni a rendszerbe.

Mi a különbség az aktualizálás és az újratervezés/optimalizálás között?

Azért, mert esemény és esemény között igen komoly különbség van a gyártási tervre gyakorolt hatásuk miatt, és valójában pont ebben tér el egymástól leginkább az aktualizálás és az újratervezés/optimalizálás.

A terv aktualizálása tehát azt jelenti, hogy az üzemből érkező tények alapján frissítjük az egyes munkák átfutási idejét, azok várható befejezését és ehhez hozzáigazításra kerülnek a következő ütemezett munkák kezdési időpontjai. Vagyis ebben az esetben a korábbi tervezés/optimalizálás eredményeként létrejött sorrend nem változik, csak az időpontok módosulnak. Itt a nem várt esemény az, hogy lassabban halad a gyártás a tervhez képest, de nem történt olyan kritikus dolog, amiért a sorrendet vagy az erőforrások kiosztását meg kellene változtatni.

A nem várt események másik csoportja viszont jelentős hatással van a terv megvalósíthatóságára, pl.: ha egy gépkiesést vagy egy dolgozónak, egy szerszámnak, anyagnak a hiányát kell megoldani, ami már új feltételeket és megváltozott szempontrendszert teremt. Ezen a ponton az optimális terv szempontjai is megváltoznak, amihez alakítani kell a tervet, hogy a lehető legkisebb veszteség irányába menjenek tovább az események.

Ilyenkor sajnos nem mindig van idő arra, hogy gyorsan egy teljesen átgondolt, tűzoltási tervvel tudjon előrukkolni a gyártástervező, és bizony ilyenkor születnek olyan döntések, melyek hatásai csak műszakokkal vagy napokkal később fognak komoly nehézséget és veszteséget okozni.

M.I. lehet erre a megoldás!?

Az ilyen esetekben óriási segítség tud lenni egy olyan APS (gyártástervező) megoldás, ami a fentiek alapján, integráltan működik egy adatgyűjtő rendszerrel és képes arra, hogy a megváltozott feltételek figyelembe vételével gyorsan, akár néhány perc alatt egy átgondolt, leszimulált és legfőképp egy megvalósítható tervet tudjon adni a felhasználó számára.

Napjainkban, a mesterséges intelligencia korában, amikor minden csatornából ömlenek ránk a M.I.-t használó megoldások, talán nem meglepő, hogy a szoftveres gyártásütemezés területén is új dimenziókat nyit ezen technológiák alkalmazása.

A DanubiSoft POEM APS rendszer egy kipróbált, és több helyen nagy sikerrel alkalmazott megoldás, mely valós ipari és gyártó környezetben lett kifejlesztve, így pontosan a mindennapi életben előforduló problémák és nehézségek kezelésére, azok költséghatékony megoldására van felkészítve.

A POEM APS rendszerünkről itt található bővebb információ: POEM APS

Amennyiben pedig szívesen beszélgetne egyet kollégánkkal kötelezettségmentesen, akkor itt tud díjmentes bemutatót kérni: Kapcsolatfelvétel